Altius Project

Runners’ lab Athletics Team

01

ALTIUS

wat is ALTIUS

Altius is het recreatieve loopproject van het Runners’lab Athletics team en focust zich voornamelijk op de recreatieve loper met een ‘Olympische’ mindset. Altius komt van het Olympsiche motto ‘citius, altius, fortius & communiter’ wat betekent sneller, hoger, sterker & samen.


Dit motto zit sterk verweven in het doel van het Altius Team. Onze belangrijkste doelstelling is om atleten, ongeacht hun niveau, te coachen bij het behalen van hun persoonlijke loopdoel. Dit kan zowel het uitlopen van een marathon zijn als het verbeteren van een persoonlijk 10km record. Binnen Altius streven we ernaar om het maximale uit de atleten te halen met enorme aandacht voor de work-life balans van de atleten.


Dit bewerkstelligen we door dezelfde methodieken te gebruiken als ons elite team, namelijk: een wetenschappelijk manier van trainen, ons te baseren op lactaattesten én onze coaches hebben jarenlange expertise zowel als atleet – coach. De combinatie van een wetenschappelijk en persoonlijke aanpak én jouw passie voor het lopen, maakt dat Altius het juiste kader kan geven om je te stuwen naar je persoonlijke loopdoel.

Play Video

02

ROAD TO ALTIUS

Om lopers te helpen bij het behalen van hun persoonlijke loopdoel bieden we twee vormen van coaching aan:

° 01 CITIUS

Dit is het basispakket waarbij we inzetten op 3 diensten die jou naar je persoonlijk loopdoel moeten stuwen.
 1. Coaching: 
 • Je wordt gecoacht door professionele coaches van het Runnerslab’ athletics team. Iedere coach heeft een lang trackrecord zowel als atleet als coach en weet dus perfect wat noodzakelijk is in jouw begeleiding,
 • Geïndividualiseerd trainingsschema met bijbehorende periodisering via Trainingpeaks
 • Afname van lactaattesten die ons wetenschappelijke inzichten verschaffen in jouw persoonlijke trainingswaarden,
 • Specifieke wedstrijdinformatie rond hydratatie en voeding,
 • Aangaan van een lange termijn samenwerking om ervoor te zorgen dat we jouw loopdoelen op een gezonde en duurzame manier kunnen behalen.
 1. Toegang tot de Runners’lab Athletics community
 • Ons team telt heel wat Olympiërs en internationale atleten die je tijdens onze groepstrainingen graag enkele tips geven over hun aanpak,
 • Toegang tot onze online community (bv. Strava, Instagram,…)
 • Mogelijkheid tot deelname aan diverse teambuildingactiviteiten. Elk jaar trachten we meerdere gezamenlijke activiteiten in te plannen zoals het lopen van een ekiden, samen toewerken naar eenzelfde marathon, groepstrainingen, samen afzakken naar de Memorial van Damme, etc.
 1. Ondersteuning
 • Je kan terugvallen op dezelfde omkadering als onze elite atleten. Door de jaren heen hebben we duurzame relaties opgebouwd met tal van medische topexperten die jou kunnen helpen bij mogelijke kwaaltjes, vragen of blessures,
 • Geniet van het beste van onze partners
  • Je ontvangt bij de start een uniek Adidas kledij pakket
  • Je ontvangt een startpakket met Etixx producten
  • Je krijgt korting op Etixx producten, adidas kledij en schoenen
  • Korting op lactaattesten
 1. Prijs
 • € 100/ per maand voor de coaching

° 02 FORTIUS

Voor de atleten die nog een stap verder wensen te gaan in de begeleiding bieden we ook een Fortius coaching aan. Dit omvat een 360° omkadering door verschillende experten.
 • Een geindividualiseerd stabi- en kracht schema
 • Een loopanalyse om jouw ideale looppatroon te bepalen
 • Live high, train low door de hoogtetent in jouw voorbereiding te gebruiken

Prijs:
Prijs is afhankelijk van de gevraagde dienst

Join our Altius project and together we will strive to achieve your running dreams!

TESTIMONIALS

Hoe lang doe je al aan afstandslopen?

Ik heb vroeger een aantal jaren atletiek gedaan als kind, en dan ben ik een aantal jaren gestopt. Ik ben nooit gestopt met sporten, maar heb de draad pas echt terug opgepikt in 2018. Ik heb dan in 2019 een marathon gelopen en kwam in 2020 bij Altius terecht. 

Favoriete afstand

Ik twijfel tussen 1500 en 3000 m. Maar misschien kies ik toch 3000 😉

Favoriete training 

Mijn favoriete trainingen zijn bij uitstek de intervaltrainingen. En dan nog de zwaarste. Er is weinig dat daar tegenop kan, het gevoel dat je een zware intervaltraining perfect kon afwerken. 400jes bijvoorbeeld vind ik altijd heel leuk. 

Ultieme doel/ droom

Vooral zover mogelijk komen, gepaard gaande met een nog steeds even grote liefde voor het lopen. Iedere keer de doelen iets verleggen, en merken dat je vooruit gaat is vooral de essentie voor mij. Ik laat best wat voor het lopen dus het is wel heel fijn als het loont. Als ik écht mag dromen, zo ooit eens Belgisch kampioen worden lijkt mij heerlijk.

Wat is voor jou de meerwaarde van de Altius werking?

Sinds ik bij Altius ben aangesloten is mijn loopprestatie ontzettend vooruitgegaan. De meerwaarde ligt hem in het trainingsprincipe, en de coach die zijn atleet eigenlijk ook heel goed leest en hierin zijn trainingen ook aanpast. Ik heb bijvoorbeeld een hele goede band met mijn coach en dat maakt dat hij me steeds beter kan inschatten. De trainingen werken dan ook heel goed, en zijn goed te combineren met mijn leven naast de sport. Ook de groepstrainingen zijn super. Niveau maakt niet uit, iedereen is anders, heeft andere doelen en telkens we elkaar weer zien is er wel iemand die zijn of haar persoonlijke grens weer verlegd heeft of een pr heeft behaald. Iedereen heeft zijn verhaal in deze diverse groep en dat maakt het ontzettend leuk. Aangezien motivatie en enthousiasme onze grootste drijfveer is zorgt dat steeds voor een hele leuke sfeer. 

Hoe heb je de loopmicrobe te pakken gekregen?

Ik ben eigenlijk vooral recreatief fietser geweest en pas eind 2013 met lopen in contact gekomen bij Paluko in Tongeren. Dit was toen ook al stevig trainen en in functie van een halve marathon en de 20km BXL, maar door een kwetsuur ben ik in 2016 overgeschakeld naar triatlon bij Triatlon Team Limburg. Daar kreeg ik in 2017 van coach Mario Appermans de kans om deel te nemen aan de marathon als deel van de IronMan Team Relay in Maastricht. Ik zal Mario altijd dankbaar zijn omdat ik nooit had gedurfd om aan een marathon te denken. Maar ik moest snel beslissen: de vraag kwam op 30 juni (Yes, you can !) en op 6 augustus was de Ironman. Slechts 6 weken voorbereiding maar ik had niets te verliezen en had een basis duurvermogen van de halve triatlon. Uiteindelijk finishte ik in 3h22 en dit was het moment om te dromen van een marathon met een specifieke en professionele voorbereiding. Daarvoor ben ik dan bij Altius komen aankloppen en dat was meteen het startshot voor een nieuwe way of life en nieuwe doelen.

Wat is je favoriete training?

Waar ik het meest kan van genieten zijn de progressieve duurlopen als voorbereiding op de marathon. De langste die ik totnutoe heb mogen lopen was 28km. Je mag dan eerst een groot deel aan duurlooptempo lopen en pas nadien komen de blokken aan marathontempo om dan weer te eindigen met een laatste rustige blok. Ik doe deze training met blik op oneindig aan het Albertkanaal Eigenbilzen-Vroenhoven en deze training vliegt eigenlijk voorbij. Uiteraard zijn de zgn. “poids Moriau” ook niet te versmanden (200+1000). Na de 200m sprint, moet ik me altijd inhouden om de relatief trage 1000 niet te snel te lopen. Maar ik geniet van alle trainingen, ben nog nooit tegen mijn zin gaan trainen ook al zijn er al weken van 7/7 geweest.

Wat is je ultieme loopdroom?

Gezien ik pas op mijn 52ste serieus ben beginnen trainen (dus bij Altius) heb ik nooit gedacht ooit een marathon onder de 3h te kunnen lopen. Sinds Spijkenisse smaakt dit natuurlijk naar meer, sub 2h55 zou haalbaar moeten zijn en er is wellicht nog een paar jaar progressie mogelijk. Als het lichamelijk goed blijft gaan en de agenda laat het toe, zou in 2024 een snelle tijd in Berlijn lopen echt wel een droom zijn. Maar eerst nog onder de 37min geraken op de 10km en in april ‘23 bevestigen sub 3h in Parijs of Rotterdam.

Wat is voor jou de meerwaarde van de Altius werking?

Vooreerst is de professionele en individuele coaching (door een elite atleet zijnde dan nog Olympiër Dieter) en het opstellen van de schema’s cruciaal in het permanente streven naar en realiseren van progressie. Dit bewijst het mooie (voorspelde !) resultaat in de marathon van november 2021 en PR’s op halve marathon en 10km in 2022. Het is echt wel uniek dat je een vertrouwensrelatie mag hebben met iemand die al zoveel bewezen heeft maar ook tegenslagen moest verwerken.

Het groepsgebeuren bij Altius is een zeer belangrijke ondersteunende factor. De meeste trainingen moeten we individueel afwerken maar het doet altijd deugd de inzet van de andere atleten te zien bij de groepstrainingen. Iedereen heeft nog een job en/of een gezin en moet ook het geheel zien te combineren, een aantal hebben ook al een mooie loop-CV wat maakt dat het uitwisselen van ervaringen steeds iets is om naar uit te kijken. En het is gewoon ook plezant, zeker de opwarmingen.

Tenslotte ben ik steeds aangenaam verrast van de bescheidenheid en toegankelijkheid van de elite atleten die regelmatig aanwezig zijn op onze groepstrainingen. Stuk voor stuk toppers die het niet moeten doen voor lucratieve contracten en transferts maar zo gedreven zijn om beter te worden en daarbij ook respect hebben voor ons recreanten. Het komt regelmatig voor dat ze ook vragen naar onze trainingsarbeid of zelf hun ambities wat toelichten, helaas ook hun blessureleed.

Het ledenaantal neemt steeds toe, ik kijk alvast uit om met nog meer Altiussers samen toe te werken naar onze volgende doelen!

Hoe heb je de loopmicrobe te pakken gekregen?

Geen idee wanneer de microbe precies echt vat op me heeft gekregen. Ik ben altijd wel sportief geweest, maar pas kort voor mijn 30e heb ik me bij een klein clubje (abm marke) aangesloten. Daar voelde ik me verplicht om gestructureerde te trainen en zag ik dat ik heel snel verbeterde.

Mijn ultieme loopdroom toen ik me aansloot, was om eens een marathon te lopen. 3 jaar later, kort voor mijn 32e, maakte ik mijn debuut in Antwerpen (2016). Tijd: 2:42:50. Check dus.

Om dan over te gaan naar de meerwaarde van Altius:

 Vroeger trainde ik makkelijk 150+km per week en maakte ik weinig vorderingen na die eerste marathon. In 2017 begon ik bij Altius coach Philip te trainen: minder km’s en meer kwaliteit. In 2018 kon ik dan voor het eerst sub 2:40 lopen (2:39). Hier moet bij gezegd worden dat ik dit deed als kersverse vader van een dochter. Op mijn oude manier ging ik nooit aan de start van een marathon geraakt zijn. Na minder wedstrijden in 2020 en 2021 wegens corona en 2e keer vader worden van een zoon liep ik in 2022 nog eens 2 marathons in 2:40:04 en 2:39:.. Boston in april en Berlijn in september.Geen grote sprongen in prestaties dus, maar ondanks veel drukkere dagen (en vooral nachten) kon ik in topconditie blijven door slimmer en wetenschappelijker te trainen

Wie weet kan ik in 2024 eens mikken richting 2:30.

Favoriete training

 10x 400snel(200 float).

Hoe heb je de loopmicrobe te pakken gekregen?

na een tip van een LO leerkracht als 10 jarig meisje beginnen lopen bij een atletiekclub en meteen verkocht voor de sport. Competitief geweest tot ongeveer 20-jarige leeftijd, maar dan omwille van blessure en studies gestopt, beginnen werken en 2 kindjes gekregen, maar op 31-jarige leeftijd eindelijk herbegonnen! Doel: marathondebuut 2 jaar later. Uiteindelijk werd dat door corona iets meer dan 3 jaar later, maar ondertussen zijn we 4 marathons verder en nog steeds dolenthousiast plannen aan het maken!

Wat is je favoriete training?

De echte marathontrainingen, vooral de typische 5km–3km-5km-3km-5km; de signature training van de coach.

Wat is je ultieme loopdroom?

als tiener was dat sub 5’00 op een 1500m (gelukt) en nu is dat sub 3u00 op de marathon!

Wat is voor jou de meerwaarde van de Altius werking?

Individuele coaching door één van de beste coaches van België is absoluut mijn belangrijkste meerwaarde. Daarnaast ook al veel fijne mensen leren kennen dankzij de teamwerking, en nieuwe vrienden gemaakt.

Hoe heb je de loopmicrobe te pakken gekregen?

Tijdens mijn studenten tijd beginnen lopen en hier en daar wedstrijden gedaan als de 10 miles van Antwerpen en 20km van Brussel. En daarna eigenlijk altijd al een marathon willen lopen voor mijn 30ste. 

Wat is je favoriete training?

Progressieve lange duurloop

Wat is je ultieme loopdroom?

6 star major marathon finisher

Wat is voor jou de meerwaarde van de Altius werking?

De omkadering en professionele, persoonlijke trainingsaanpak die bewezen resultaten oplevert bij de profs. Als marathonloper heb je 2 kansen per jaar en die wil zo onderbouwd mogelijk voorbereiden.

Hoe heb je de loopmicrobe te pakken gekregen?

De loopmicrobe is een hardnekkig beestje. Ik herinner me nog goed dat ik rond mijn veertiende als ontspanning na een examen eens mijn eerste rondje liep in ‘Hofstade plage’. Dat gaf me zoveel energie, dat die ontspannen loopjes redelijk snel leidden tot mijn aansluiting bij de lokale atletiekclub. Daar maakte ik kennis met het veldlopen in de winter, en de middellange afstand op de piste in de zomer. Ik waagde me ooit zelfs aan enkele wedstrijden op de steeple. In mijn studententijd in Leuven ging het lopen naar een laag pitje, al ben ik altijd wel een beetje blijven lopen. Ik zocht mijn uitdaging ook meer in een avontuurlijk mountainbiketochtje of bij het (rots)klimmen. Maar eens besmet, geraak je maar moeilijk van die loopmicrobe af. Regelmatig liep ik dus mijn rondje, met af en toe een opflakkering voor bijvoorbeeld de 20 km van Brussel of de Ten Miles. 

Van het één kwam het ander, en zo liep ik na een eerder krakkemikkige voorbereiding mijn eerste marathon in 2014. Naast een best behoorlijke tijd en een gezwollen knie, heeft die eerste marathon vooral mijn liefde voor het lopen weer helemaal doen oplaaien. En al snel stelde ik mezelf de vraag wat ik waard zou zijn als ik er eens echt voor ging. Het vervolg vertaalde zich in tal van wedstrijden en marathons, en een microbe die zich stevig vastgebeten heeft.

Wat is je favoriete training?

Ik kan echt genieten van de lange tempo trainingen in aanloop naar een marathon. Vooraf is er altijd weer dat beetje onzekerheid… Gaat het wel lukken? Ben ik hier klaar voor? Die trainingen zijn qua gevoel een beetje vergelijkbaar met een wedstrijd, maar dan één met en tegen mezelf. Het beetje spanning bij aanvang maakt meestal snel plaats voor een zalige runners high. Een focus die tijd en afstand doet vervagen onder het ritmisch geluid van mijn eigen voetstappen op dat prachtige Dijlepad. En dan komt geleidelijk aan de voldoening wanneer je weet dat het gaat lukken. Bam! Weer een stap dichter bij het volgende doel. 

Maar evengoed kan ik enorm genieten van een rustige duurloop in de natuur. Eentje zonder druk van tijd of afstand. Gewoon genieten van het landschap en het onderweg zijn, alleen of samen met mijn vriendin. In de vroege of late uurtjes bots je dan wel eens op een ree, een ijsvogel of zelfs een bever. Ook dat is puur genieten! 

Wat is je ultieme loopdroom?

Toen ik met afstandslopen begon, leek de grens van 2u30 op de marathon voor mij een onbereikbaar doel. Indrukwekkend hoe atleten zo’n immens tempo meer dan 42 kilometer kunnen volhouden. Die grens was voor mij dan ook altijd een verre droom. Mooi om na te streven, maar meer ook niet. Sinds mijn laatste marathon in Valencia is dat doel plots dichterbij gekomen. Zo dicht zelfs dat ik er nu écht in gaan geloven ben. Dus ja, mijn ultieme loopdroom: breaking 2u30.

Wat is voor jou de meerwaarde van de Altius werking?

Bij Altius vind ik gelijkgestemde zielen met een zelfde passie voor het lopen. Een verregaande passie ook, waarvoor de meesten ook best veel opofferingen doen. Bij Altius worden we hier optimaal in begeleid, op een heel doordachte en wetenschappelijke manier. Je voelt gewoon dat de kennis en ervaring uit het elite-team afstraalt op het hele team. Je wordt gestimuleerd en aangemoedigd, maar altijd binnen je eigen mogelijkheden. Wanneer nodig word je ook afgeremd, want meer of sneller is zeker niet altijd beter. Ik heb de meerwaarde van Altius pas écht gevoeld na een stevige blessure, waarbij ik plots enkele maanden niet kon lopen. Via mijn coach vond ik vlot de weg naar een specialist en werd nadien ook tijdens de revalidatie niet aan mijn lot overgelaten. Ik ben er uiteindelijk sterker uitgekomen. We hebben in mijn schema nu ook meer aandacht voor het voorkomen van blessures, en passen het geregeld aan wanneer nodig. Ik voel dan ook me in goede handen.

04

Inschrijven